Prima pagină

Despre comunitatea românească

In Venezuela exista o comunitate romaneasca de aprox. 150 de persoane, formata din cetateni romani ortodocsi care au emigrat in aceasta tara in perioada regimului comunist si de cetateni de etnie evreiasca, originari din Romania, emigrati in perioada celui de-al IIlea Razboi Mondial sau in perioada regimului comunist.

In ultimii ani, au crescut simtitor cererile de redobandire a cetateniei romane venite din partea acestei ultime categorii si a descendentilor lor in gradul I si II (copii, nepoti), in baza Legii nr. 21/1991 a cetateniei romane.

Comunitatea romaneasca  beneficiaza de o biserica ortodoxa romanesca, in stil maramuresean, construita in anul 2000, cu fondurile comunitatii romanesti din Caracas si sprijinul Patriarhiei romane. La biserica romana din Caracas, care are hramul Sfintilor Constantin si Elena, au loc slujbe in fiecare duminica si cu ocazia sarbatorilor religioase, tinute de preotul paroh Vaile Lungeanu.

Adresa bisericii "Sf. Constantin si Elena" este: entrada Lagunita Country Club, Calle A, Urbanizacion Porton de los Olivos, El Hatillo.

Comunitatea romaneasca integreaza si supravietuitori ai Holocaustului, precum si unii oameni de afaceri importanti.Comunitatea participa si sprijina activitatile Ambasadei, indeosebi legate de marcarea Zilei Nationale si saptamana Francofoniei. Majoritatea cetatenilor romani sunt concentrati in Caracas, in celelalte localitati nedepasindu-se numarul de 4-5 romani. In ultimii ani, mai multi cetateni romani au parasit Venezuela, ca urmare a dificultatilor economice si insecuritatii.

 

     

Sarbatorirea Zilei Nationale

04.12.2015

Ambasada Romaniei la Caracas a organizat sau a participat la mai multe actiuni dedicate marcarii Zilei Nationale a Romaniei: 1. Reuniunea comunitatii…